Agenda

Hier kan je de agenda van AVBG raadplegen.
Klik hier voor de NIEUWS-pagina.

 


Op donderdag 3 december 2015 zijn de AVBG-leden en sympathisanten welkom in het Stadsmagazijn voor een rijk gestoffeerde lezing van Marc Hendrickx over het bijzondere Vogelvluchtplan van Antwerpen uit 1524-1528.

De lezing vangt aan om 19u30 en eindigt voor 21u30. De fraaie voormalige stadsmagazijnen zijn gelegen aan de Keistraat (nrs. 5-7) en zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer (o.a. Tram 7 – halte Tolhuis). Meer informatie: http://www.stadsmagazijn.be/contact

Deze activiteit is zoals steeds gratis. Bevestiging van uw komst graag uiterlijk op 1 december aan Stefaan.Grieten@avbg.be.


Het zgn. ‘vogelvluchtplan’ dat Antwerpen vanuit westelijk perspectief afbeeldt en dat traditioneel tussen 1524 en 1528 wordt gedateerd, werd tot hiertoe weinig in detail bestudeerd. Dat is jammer, want het plan biedt een verrassende en soms gedetailleerde inkijk in het Antwerpen van de jaren ‘20 van de zestiende eeuw, met zijn stadspoorten, kerken en kapellen, handelshuizen, militaire arsenalen, evenals haringhangen, raam-, speel- en schuttershoven, visvijvers en vetterijen, wind- en watermolens, enzovoort.

Wie doorheen de manifeste vertekeningen, schematiserende afbeeldingen en zelfs fouten wil kijken, vindt er een pendant voor het latere plan van Vergilius Bononiensis (ca. 1565), dit keer echter vanuit een westelijk gezichtspunt. Meer nog, het vogelvluchtplan toont panden die tot hiertoe in de literatuur amper werden opgemerkt: mogelijk het vroegere Augustijnenklooster, het Predikherenpand, de Cellebroeders aan de Eiermarkt, het gotisch stadhuis, het Artilleriehuys en de Houten Eeckhof, de Munt, …. Wie let op architecturale details kan bovendien liefst 27 huistorens onderscheiden, en verder duifhuizen, gaanderijen, loggia’s, een gotische poortversiering en zelfs een middeleeuws steen met weergang en vier erkertorens, in volle stadscentrum…
 

  Website beheerd door QuickerSite